Mobilní verze webu Full web   Login  

Přijďte se nechat hýčkat  


Co je to kosmetika?

Kosmetika je často skloňovaný výraz, ne však každý ví, co přesně se pod ním skrývá. Co taková kosmetička přesně dělá, čím vším se zabývá. Co Vás může na kosmetice potkat, respektive co se skrývá pod pojmem kosmetické ošetření.

Kosmetika, kosmetologie je v překladu věda o kráse. Ovšem abychom se k té “kráse“ dostali, zahrnuje kosmetika především vědu o kůži, pokožce a stavu pleti. Co se anatomie kůže, musí taková kosmetička znát stejně jako kožní lékařka, dermatoložka. Bez znalostí mechanismu fungování kůže to zkrátka nejde. Je to základ toho, jak se o pleť správně starat.
A teprve na tento základ může navazovat například péče o vrásky, předcházení stárnutí pleti, nebo naopak péče o aknózní stavy a jiné. Nejdůležitější částí kosmetiky je tedy správné posouzení stavu pleti. Teprve na něj navazuje individuální péče, kosmetické postupy a správný výběr přípravků. A to především správný výběr účinných látek, majících za úkol doplnit v pleti to, co jí chybí, a tím udržovat pleť zdravou a krásnou.

A to je druhá důležitá část kosmetické péče. Potom co víme z čeho se kůže skládá a jak funguje, musíme i nutně znát nejen fyzické a chemické reakce v pleti, ale též vlastnosti látek na stav pleti působících. Co udělá s pletí mýdlo, nebo Vaše oblíbená micelární voda? K čemu je krém? A jaké látky má obsahovat? A co naopak na pleť nepatří...
Je důležité znát působení jednotlivých látek používaných v kosmetické péči, abychom je mohly správně použít tam, kam patří. Jaká je jejich koncentrace, jak hluboko do pokožky proniknou, jak dlouho působí...

Kosmetička se ve škole tedy učí tři hlavní předměty.
Zdravovědu - aby věděla jak fungují procesy v lidském těle. Zejména takový hormonální systém má úzkou spojitost s tím, co se odehrává na obličeji.
Kosmetiku - v tom je obsažená právě ta anatomie kůže, vlivy na stav kůže působící. A dále se v ní učí kosmetické postupy vedoucí ke zdravé a krásné pleti.
Materiály - nejméně oblíbené učivo, rozebírající složení přípravků. Látky v kosmetické péči používané. Jejich působení, význam, odkud pocházejí, jak se získávají... Bohužel znalost materiálů kosmetičkám často chybí. Dnes lze totiž na ošetření použít pouze certifikované výrobky kosmetických firem, kde máte již přípravky roztříděné do řad podle jednotlivých typů pleti. Což kosmetičkám zjednodušuje práci právě v tom, že sáhnou po určité řadě, tak aby byla vhodná na danou pleť. Ale dál už je málo zajímá jaká účinná látka v přípravku je, a jak působí na pleť sama o sobě.

Poslední, třetí znalostí kosmetiček, které jsem se ještě nevěnovala, jsou kosmetické postupy. Proč děláme peeling před napářkou pleti? A co to vůbec je ta napářka, k čemu se používá? Co vás čeká když se objednáte na kosmetické ošetření? Nebudu se dopodrobna rozepisovat o jednotlivých úkonech, ale často se setkávám s tím, že lidé vůbec nevědí z čeho se kosmetické ošetření skládá.

Základní ošetření pleti trvá většinou kolem jedné hodiny. Začíná odlíčením a povrchovým čištěním pleti (to je ostatně to, co by jste měli dělat i doma, ráno a večer očistit pleť).
Čištění se zakončuje peelingem (odstraněním odumřelých buněk). Dále se pokračuje napařením pleti, (nejčastěji se dnes setkáte s napařovacím gelem – s přípravkem, který se nanese na pleť). Napářka má za úkol zbobtnání rohové vrstvy pokožky a rozšíření pórů, to aby šla pleť lépe vyčistit. Úkolem napářky je tedy připravit pleť na hloubké čištění. Tedy čištění komedonů (zanesených pórů) a odstranění milií (drobná bílá zrníčka rohoviny). Dále následuje aplikace masky (volí se individuálně, podle toho, čeho chceme na pleti dosáhnout). Masáž obličeje (případně i dekoltu), a závěrečný krém.

To je takový ten základ. K němu navíc můžete mít úpravu obočí, barvení obočí a řas, mikromasáž očního okolí, nebo jen aplikaci oční masky. Regenerační sérum – případně jiné sérum, podle toho, čeho je pleti třeba. Sérum je směs účinných látek vázaných na nosič, jde o přípravek s nejvyšší koncentrací aktivních látek, majících za úkol zlepšit stav pleti. Dále se můžete setkat s přístrojovým ošetřením pleti, nebo třeba s trvalou na řasy, líčením, depilací voskem nebo cukrovou pastou...

Kosmetika je věda o kráse. Krásná pleť je však především zdravá, bez pupínků, nežádoucího zčervenání, bez šupinek a nadměrného olupování. Úkolem kosmetičky je zlepšit pleť klientů správnou diagnostikou, navrhnutím domácí péče a kosmetickým ošetřením ve studiu. Na ošetření se do studia chodí většinou jednou za měsíc (nejsou li na pleti problémy, nebo se její stav zlepšuje, je to i déle), cíleně tak, aby se odstranily nedostatky pleti. Samozdřejmostí by pak měla být konzultace domácí péče (použití správných postupů a přípravků), tak aby výsledky byly viditelné co nejdříve.




(c) - M.B.