Mobilní verze webu Full web   Login  

Přijďte se nechat hýčkat  


Jak vybrat krém?

Cílem tohoto článku není prodat jednotlivý produkt. Neřeknu vám co si máte koupit. Ale rozepíšu se o tom, na co vše si máte dát pozor při koupi krému. Podle čeho vybírat a jak se orientovat na trhu.


Za prvé, volíte krém pro sebe, a tak potřebujete znát svoji pleť. Je mastná, suchá, citlivá? Máte vrásky, nebo vás trápí akné, milie, rozšířené žilky? Za jakým účelem si krém kupujete a jakého cíle by měl dosáhnout?

Jsou čtyři základní typy pleti. Mastná, smíšená, normální a suchá. Mastná se leskne, póry má rozšířené (a sem tam se i nějaký zanítí). Pro ni jsou určeny krémy na snížení tvorby mazu, v letních měsících pak také hydratační krémy. Na pleť smíšenou a normální, krémy hydratační, minerální, a s vitamíny. Suchá pleť potřebuje krémy hutnější (s větší bariérovou funkcí), ochranné a regenerační.

Pleť nemáme celý život stejnou, s věkem se stává sušší (a v zimních měsících též). Je třeba jí dodávat více výživných látek, dosavadní krém už nemusí stačit. Ne vždy je jednoduché poznat jaký typ pleti vlastně máme, a často na změny pleti reagujeme se zpožděním. A mimo to může být naše pleť i citlivá, senzitivně reagovat, rychle červenat, pálit. Můžeme na ní nalést rozšířené žilky... A to vše přímo ovlivňuje výběr krému. Nemluvě o alergických reakcích, či ekzému, ty nám výběr znesnadňují ještě více.

Proč vůbec používat krém? Máte li pleť zdravou, a žijete v ideálně čistém prostředí s minimem prachu a nečistot v ovzduší, pak vám opravdu stačí opláchnout pleť vodou ze studánky (bez chloru). Tím pleť tolik neodmastíte a následně ji pak nepotřebujete ani krémovat. Blahopřeji vám, většina z nás v takovém prostředí nežije. A v momentě kdy pleť vyčistíme, potřebujeme ji nakrémovat. I tu mastnou...

Krém je ochrana naší pleti, supluje funkci bariérové vrstvy kůže. To je přirozený film na naší pokožce, skládající se z potu, mazu a rozpadlých buněk. Potřebujeme jej, je bariérou proti infekcím. Jeho slabá kyselost brání bakteriím a virům aby pronikly do kůže, a šířili se na ní. Takže ne přípravek pH neutrální, jak slyšíme v reklamách, ale slabě kyselý pomáhá naší kůži ( je to zhruba rozpětí od 4,5 – 5.5 pH).
Kožní film dále chrání pokožku před povětrnostními vlivy prostředí, chladu, ale i přílišnému teplu. Vyčištěním pleti o něj přicházíme, a nahrazuje nám jej krém. Hlavním úkolem krému je tedy chránit pokožku. Přidané účinné látky jí pak mají poskytnout hydrataci, minerály, vitamíny..., tedy to co pleti chybí ke zdraví a regeneraci.

Jak si vybíráme krém v drogérii? Stoupneme li si k regálu (a víme již jakou pleť máme a co hledáme), díváme se nejčastěji na značku (zde hraje velkou roli reklama), obal (jak na nás vizuálně působí). Cenu a popis (co nám krém slibuje). Poté někdy na složení a vyjmečně na datum spotřeby.
Doma pak zkoumáme vůni, roztíratelnost, rychlost s jakou se krém vstřebává. K tomu nám stačí jedna aplikace. Na pokožce však vidíme výsledky obvykle až za měsíc, a teprve tehdy se dozvíme jestli nám krém skutečně sedí, a nakolik je popis na etiketě pravdivý. Výrobci kosmetiky určené pro širší trh, do drogérií, proto dávají nemalé částky do reklamy, sloganu, obalu, tak aby oslovily co nejvíce zákazníků.

Oproti tomu výběr krému u kosmetičky se řídí úplně jinými zákonitostmi. Kosmetičku nezajímá obal. Dokonce se neřídí ani tím co je in, pokud na vaši pleť zlato (kaviár, kyselina hyaluronová...) nepatří, nedá vám krém s těmito látkami. A doporučí vám to, co pleti pomůže... Rozhoduje se podle složení a vlastností přípravku, cíleně pro vaši pleť. Většinu výrobků od firmy s kterou pracuje má osobně vyzkoušených. Ví co si klientky chválí a k čemu se rády vracejí. Často absolvuje i školení na produkty s nimiž pracuje. Takto vybraný krém vám nesmí způsobit alergickou reakci, přecitlivělost, ekzém, zánětlivá ložiska... A naopak musí přinášet to, co od něj očekáváte. Krém je většinou to první co si v kosmetickém salonu koupíte. Teprve na něj, a po získání důvěry v produkt i kosmetičku, na něj navazují další přípravky.

Co se chemické stránky týče,krém je emulze vody a oleje. Jako masťový základ se používá minerální olej, rostlinný olej, bambucké máslo, lanolín (medilan). Aby voda s olejem mohly fungovat spolu je potřeba nějaký ten emulgátor.
Dále konzervační látky (lze použít i přírodního původu), bez nich to však nejde. Krém by žlukl, lehce by ho napadly bakterie, viry, plísně. Přípravek bez konzervantů se nejen rychle zkazí ale často je i zdrojem infekcí. Tudíž není vhodné překračovat datum spotřeby. Čím méně je však konzervantů, tím menší je i riziko alergické reakce na ně. Proto kupujeme výrobky s kratší dobou spotřeby. Do tří let od výroby maximálně, a s uvedeným datem spotřeby.
Přípravky s namalovaným kalíškem musí splňovat limity vyšší. Vyšší výdrž = více konzervantů. Tyto přípravky jsou zakonzervované více jak na tři roky, a teprve po otevření nám běží spotřební doba. Číslo u kalíšku znamená počet měsíců dokdy máme přípravek spotřebovat, a je li uveden i datum spotřeby, nemáme překročit ani ten.
Dále krém může obsahovat stabilizátory, zvláště když přidáváme účinné látky potřebujeme aby jich bylo všude stejně. Nerozdělovali se od sebe jednotlivé složky krému a krém byl homogenní. Nosiče – tj. látky, na které se vážou jiné účinné (aktivní) látky a dopravují se díky nim do hlubších vrstev pokožky. Jsou důležité právě kvůli tomu aby ty drahé složky krému nezůstaly jen na povrchu, ale pracovali uvnitř pokožky.
Povrchově aktivní látky, tj. účinné látky, je jich mnoho a mají za cíl pleť regenerovat, přispívat k jejímu zdraví a udržet ji vitální. Jsou to nejdražší složky krému. Mohou jimi být vitamíny, minerály, kolagen. Dále sfyngolipidy (ceramidy), peptidy, kyselina hyaluronová, kaviár, zlato, platina... Aktivní látka je to co na vás křičí z těch etiket v drogérii „Kup si mě!“ Aktivní látky podléhají silně módním vlnám, ale jak už jsem psala na začátku, ne pro každého je ta látka vhodná. Hodně pak záleží i na její koncentraci, a na tom jestli se vůbec dostane tam, kam má. K tomu slouží technologické postupy a použití vhodných nosičů.

Je nepřeberné množství kosmetických firem a jejich přípravků. Nelze přesně říct který krém je lepší, to by se u každého musel udělat chemický rozbor, a i tak záleží na vaší pleti, jestli bude vhodný právě pro vás.

Já pracuji, a používám i doma na sebe výrovky profesionální kosmetiky For Life & Madaga. Mají velké množství kosmetických řad, podle typu a stavu pleti. Přijďte, a vybereme krém vhodný pro vaši pleť.




(c) - M.B.