Mobilní verze webu Full web   Login  

Přijďte se nechat hýčkat  


Fibrom

Další útvar na našem těle, s kterým se často setkávám. Narozdíl od milií, vám jej však na kosmetice neodstraním. Je zde nutná návštěva dermatologie, případně chirurgie.

Dermatofibrom je malý kožní nádor nezhoubného typu, někdy nesprávně označovaný jako bradavička. Tento výrůstek není infekční, nezpůsobují jej viry ani bakterie. Vyskytuje se často na krku, v podpaždí, někdy i na obličeji. Má barvu okolní kůže, nebo i o něco tmavší.
Vzniká ve vazivové vrstvě kůže (v podkoží), často na základě dědičných dispozic, a vlivem mechanického dráždění pokožky. Problém postihuje jedince s citlivější pletí, objevují se pak více v těhotenství a častěji je najdeme u starších lidí.

Často se mu nesprávně říká bradavička, bradavice je však něco úplně jiného, předně jde o virové, tedy přenosné onemocnění, což fibrom rozhodně není. Jde o problém spíše estetický.

Dermatofibrom působí převážně obtíže kosmetického charakteru. Lze jej odstranit laserem nebo vyříznutím (na kožním, nebo chirurgickém oddělení). Doma jej odvážní jedinci léčí podvázáním nití, nebo vlasem (nejlépe vlastním), cílem je aby do něj nepřitékala krev o odpadl sám. Většinou se to povede, ale může se stát, že se naopak zanítí a začne bolet. Četla jsem i o léčbě octem, ale nevím nakolik je tato metoda účinná, a jak moc poškodí okolní kůži. Ocet je kyselina.
Dle celostní medicíny (zdroj se mi však nepodařilo dohledat) vznikají fibromy i díky nedostatku organicky vázaného selenu a zinku. Takže jestli Vás tento problém trápí více, zkuste přidat tydo doplňky do potravy.

 

 

 




(c) - M.B.